interview avec notre expert de test & analyses Wim Pinnoo (NL)

Bij I.revitalise, een digitaal platform voor R&D en Industriële capaciteit, specialiseren we sinds onze begindagen in het (ver)huren van apparatuur. Maar we horen dagdagelijks bij onze klanten dat er een groeiende interesse is naar het (gedeeltelijk) outsourcen van testen & analyses voor R&D of kwaliteitscontrole toepassingen. Soms ontbreekt ook expertise rond domeinen, die niet tot de “core business” behoren, waardoor ad hoc gespecialiseerd advies niet alleen nuttig, maar ook tijdbesparend kan zijn. Tot slot doet ook de versnelde omschakeling naar energie-efficiëntie, duurzamere processen en circulaire materialen de nood aan nieuwe expertise en samenwerking tussen bedrijven in de maakindustrie groeien.

Om die reden bracht I.revitalise begin dit jaar topspecialist Wim Pinnoo aan boord. Wim is chemische proces ingenieur en gespecialiseerd in het bepalen van fysische materiaaleigenschappen. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in testen & analyse van materialen en heeft tientallen bedrijven geholpen met hun R&D uitdagingen in uiteenlopende sectoren zoals additive manufacturing, bouwmaterialen, composieten, kunststoffen, textiel, voedingsindustrie, (petro-)chemie, etc. Met zijn ervaring, methodiek en expertise in verschillende industriële vakdomeinen is Wim een gekend persoon in de R&D-wereld in Europa (en zelfs daarbuiten).

i.Revitalise: Dag Wim, welkom bij de club!

Wim: Dank u, Nele! Blij aan boord te zijn bij I.revitalise.

i.Revitalise: Met jouw kennis en ervaring heb je wel een erg uniek profiel. Hoe heb je jouw kennisportfolio opgebouwd?

W: Ik was altijd al het nieuwsgierige jongentje in de klas, dat ietwat tegendraads zijn eigen weg zocht. Zo ging ik tegen het schooladvies in bewust naar het Technische Onderwijs in het VTI Menen, waar ik de richting fijnmechanische technieken afrondde in het jaar 1997 ... Als vervolg koos ik niet voor de mechanische opleiding, maar voor de elektromechanische opleiding, omdat daar volgens mij meer toekomst in lag. Na 3 jaren, studeerde ik er af en begon mijn eerste professionele stappen bij een toen nog kleine KMO in Deinze, waar ze eigen analyse systemen bouwden en integreerden. Ik kreeg er erg veel kansen en mocht er volledig mijn leergierige-zelve zijn. De analyse systemen werden voornamelijk gebouwd voor toepassingen in waterzuivering uit verscheidene industriële processen, gaande van voedingsindustrie zoals Coca-Cola Enterprise tot de petrochemie zoals het toenmalige Total-Fina. Naast het ontwikkelen van eigen analyse systemen, was dit bedrijf ook verdeler van enkele merken, die me op nog meer industriële domeinen introduceerden. O.a. Biotech, Pharma en Ruimtevaart.

Ondertussen bleef ik verder studeren aan de Hogeschool Gent in de richting Technisch Ingenieur - Chemische Procestechnologie.

Na amper 2 jaar bij Applitek, besloot ik dat ik “de wereld” wilde zien en greep mijn kans om een jaartje naar Frankrijk te gaan. Ik kwam terecht in een ultramoderne nieuwe productiefaciliteit van het West-Vlaamse UNILIN. Een bedrijf voornamelijk bekend van de “Quickstep” laminaatvloer, al zal de wielersport mede hebben bijgedragen aan de naamsbekendheid van dit merk. Ik was er medeverantwoordelijk voor de opstart van de nieuwe productielijn voor MDF- & HDF-board. Een geperste fijnvezelplaat waar o.a. de onderlaag van de laminaatvloer uit wordt gemaakt. Ik leerde er naast goed Frans ook nog wat bij over procesoptimalisatie & leidinggeven. Na de opstart van de productielijn, keerde ik terug naar België om bij het toen net opgestarte Benelux Scientific aan de slag te gaan als “service engineer”. Ik mocht helemaal alleen de Belgische serviceafdeling voor tal van verschillende merken en instrument types quasi opstarten en uitbouwen. Ik leerde er letterlijk elke dag bij en kreeg ook de kans om vele opleidingen bij de leveranciers in het buitenland te volgen. Na 4 intense, maar erg leerzame jaren, begon ik te dromen van een eigen bedrijf en van toch net iets meer van “de wereld zien”. Ik ging aan de slag bij Fabricom-GTI. Een bedrijf uit de Suez-GDF groep, waar ik als projectmanager analyzer systems aan de slag kon. Ik werkte eerst nog aan een simulatie systeem voor koeltorenoptimalisatie (voor Laborelec) en vervolgens een synthese systeem voor de pharma-industrie (voor Lonza) in België, maar kreeg toen de kans om in Algerije te werken op een Gasoduc (voor Sonatrach).

Maar ik bleef wat op mijn honger zitten om “de wereld te zien” ... dus besloot ik om ontslag te nemen en een jaartje door Afrika te gaan reizen met mijn vriendin (ondertussen vrouw) in onze Landrover Defender 4x4. Het was een zalige tijd en heerlijk om er zo nu en dan op terug te kijken. Ook hier deden we veel levenservaring op en besloten bij thuiskomst de sprong te wagen en ondernemer te worden. We richtten samen FSP-Benelux op en begonnen met het verlenen van service aan allerlei test & analyse instrumenten. Het was toen net crisis en (mede hierdoor?) kregen we al snel enkele opdrachten in klinische laboratoria, bouwmaterialen productiesites en de petrochemie, tot we in 2012 de kans kregen om excl. verdeler te worden voor de Benelux-regio voor het Franse merk SETARAM.

We richtten de merknaam EXPERTA Instruments op en al snel kwamen er enkele merken m.b.t. thermische analyse en testen van fysische materiaaleigenschappen bij. In 2019 besloten we om de instrument verkoopactiviteit te verkopen en verder te gaan als EXPERTA | TESTING.

Dankzij de samenwerking met i.Revitalise krijgen we de kans om onze activiteiten verder te automatiseren, zonder compromis in onze klantgerichtheid. Een win-win dus!

Wim Pinnoo: “vroeger waren bedrijven eilanden met een R&D afdeling, die aan “geheime” nieuwe producten of diensten werkten. Nu zijn ze veeleer ideeën fabrieken, waar men in een grote openheid met andere partners zoekt naar de beste oplossing voor een specifiek probleem.”

i.Revitalise: Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit bij jou?

Wim: Oei, bestaat een “gemiddelde” dag dan? Meestal start ik de dag met een koffie (of 2 😉), dan bekijk ik de mails en ga ik op zoek naar oplossingen voor de vele interessante en soms uiterst vreemde materiaalvragen, die we mogen ontvangen.

Door de veelheid en verscheidenheid aan vragen is elke dag echt anders ... soms een overleg met experts, soms vakliteratuur raadplegen of gewoon eens nadenken in de hangmat hoe we iets zouden kunnen testen.

Centraal staat dat we de klant zijn vraag z.s.m. beantwoorden en maximaal zoeken naar een passende oplossing voor elk probleem.

Als dit huren van een mixer is, dan kijken we wie een geschikte mixer verhuurt.

Als dit een SEM-analyse is, dan bekijken we waar we dit materiaal best kunnen laten analyseren in een SEM systeem.

Als het materiaal karakteriseren en/of testen is, zoeken we naar de beste technologie en methode beschikbaar, bij het meest gespecialiseerde lab voor deze specifieke test.

Als dit een aankoop van een spectrometer is, bekijken we wie dergelijke systemen verkoopt, goede service biedt en eventueel openstaat voor de commerciële aankoop wensen van onze klant. Zo kunnen we instrument leasing aanbieden of een R&D project eventueel volledig outsourcen naar een partner of helpen om “lab-scale production” tot “production-scale” te brengen.

Voor ieders wens en afwisseling gegarandeerd voor ons = Win-Win!

i.Revitalise: En in het weekend?

Wim: Dan starten de meeste zaterdagen toch achter mijn bureau ... om e.e.a. nader uit te zoeken of toch nog een betere oplossing voor een klanten probleem te bedenken en zoeken. Of gewoon uit pure nieuwsgierigheid hoe iets nu weer echt werkt ... Welkom in Nerdland! 😉

Maar afhankelijk van het weer kan dit ook het lezen van een goed boek, klussen in en rond het huis, kamperen, tuinieren, bierbrouwen, BBQ’en of recreatief wandelen in de natuur zijn ...

“Hoe kunnen we onze producten verduurzamen? Hoe kunnen we onze productieprocessen optimaliseren? Wat doen we met onze reststromen? Hoe kunnen we deze reststromen inzetten in andere producten en/of grondstoffen voor andere industrieën? zijn stuk voor stuk topics waar de moderne R&D-afdeling dagelijks aan werkt en waar wij graag ons steentje aan bijdragen”.

i.Revitalise: Hoe heb je de R&D noden bij bedrijven gaandeweg zien evolueren?

Wim: In het begin van mijn loopbaan (nu klink ik echt oud 😉), waren bedrijven eilanden met een R&D afdeling, die aan “geheime” nieuwe producten of diensten werkten.

Nu zijn ze veeleer ideeën fabrieken, waar men in een grote openheid met andere partners zoekt naar de beste oplossing voor een specifiek probleem. Men erkent ook veel meer waar men goed in is en dus zelf doet, en wat men liever uitbesteedt om zo mee te profiteren van ervaring, expertise en innovatieve investeringen van anderen. E-platformen zoals dat van i.Revitalise kunnen dit nog beter faciliteren.

i.Revitalise: Wat was de impact van de Covid pandemie?

Wim: Op mijn bedrijf EXPERTA | TESTING was dit qua aanvragen niet zo erg veel eigenlijk ... Er was natuurlijk enige vertraging in de beslissingen om daadwerkelijk orders te plaatsen in het begin van de pandemie, maar ondertussen loopt het beter dan ooit. De samenwerking met I.revitalise moet ons de mogelijkheid geven om op termijn onze klanten automatischer naar de beste oplossing te leiden. Want ook voor ons geldt dat tijd onze rem op de groei is 😉

i.Revitalise: Hoe beïnvloedt de omschakeling naar meer duurzaamheid, energie-efficiëntie en circulariteit de verschillende sectoren?

Wim: Het merendeel van de bedrijven werkt hier echt hard aan. Volgens mij is de R&D afdeling van vandaag daar een significant deel van de tijd mee bezig. Vragen als: Hoe kunnen we onze producten verduurzamen? Hoe kunnen we onze productieprocessen optimaliseren? Wat doen we met onze reststromen? Hoe kunnen we deze reststromen inzetten in andere producten en/of grondstoffen voor andere industrieën? zijn stuk voor stuk topics waar de moderne R&D-afdeling dagelijks aan werkt en waar wij graag ons steentje aan bijdragen.

i.Revitalise: Zijn er nog trends die je hebt waargenomen?

Wim: Wat opvalt is dat bedrijven steeds minder investeren in instrumenten, die men niet dagelijks of wekelijks gebruikt. En als men investeert, tracht men te bekijken hoe men de gebruiksgraad kan optimaliseren. De zogenaamde ROI – Return on Investment speelt een steeds grotere rol en de makkelijkste manier om dit te doen is tweeërlei:

1. Investering beperken door outsourcen van alles wat je zelf niet als “core business” doet.

2. Overcapaciteit aan gemaakte investeringen rendabeler maken door dit ter beschikking te stellen aan omliggende bedrijven, universiteiten/hogescholen en ander partnerships.

Via I.revitalise hopen we klanten te helpen met het verlagen van de ROI-tijd of het optimaliseren van hun middelen om meer en sneller hun doelen te bereiken, door samenwerking met andere experten.

I.Revitalise: Wat zijn enkele van de grootste verrassingen die je in je carrière hebt meegemaakt?

Wim: Zonder twijfel de snelheid waarmee nieuwe technologieën opkomen.

Ik denk aan de bio-plastics; de additive manufacturing, de elektrificatie binnen de automotive industrie, etc.

Daarnaast leerde ik ook dat zelfs hele grote corporaties met verschillende (R&D-) laboratoria onvermijdelijk op een bepaald moment tegen het feit aanlopen dat men nét niet het juiste (ideale) instrument heeft, nét niet de noodzakelijk specialist of nét niet de productiecapaciteit heeft voor een nieuwe vraag vanuit de business development teams ...

En dan komt het outsourcen (via een platform als I.revitalise) erg handig uit om in vertrouwen de beste test & analyse technologie, bij de meest geschikte expert te kunnen laten outsourcen. Ik werk hier - als expert - graag aan mee 😉.

i.Revitalise: Wat verwacht je voor de toekomst?

Wim: Een steeds grotere vraag naar verantwoord gebruik van materialen.

Dit zal gerealiseerd worden door biosourced en biodegradable materialen in te zetten, als vervanging voor de conventionele materialen.

Daarnaast denk ik ook dat we in dit duurzaam verhaal ook steeds meer aandacht zullen moeten hebben om onze materialen zo lang mogelijk te gebruiken en zo investeringen & materialen zo efficiënt mogelijk moeten valoriseren.

Dit zal resulteren in meer testwerk, op steeds meer gespecialiseerd niveau, waarbij een online “one-stop-shop” zoals I.revitalise een cruciale rol zal gaan spelen ...

i.Revitalise: Heb je enkele gouden tips voor jonge onderzoekers die in jouw voetsporen willen treden?

Wim: Uuuuhmm ... Dat is een lastige vraag.

Ik ben er niet de persoon naar om “influencer” te spelen. Dus besluit in graag met deze boutade:

“Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder!”

i.Revitalise: Bedankt Wim, we kijken uit naar de verdere samenwerking!

Wim: Graag gedaan en bedankt voor het vertrouwen!

Wim is an electromechanical technician, a chemical process engineer and physical properties test & analyses specialist. He has more than 20 years of experience and has helped over 100 companies in different industries with a numerous range of R&D challenges in an even bigger amount of applications, such as additive manufacturing, automotive; bio-materials; building materials; catalyst & zeolite materials; chemicals; ceramics; coatings; composites, electronics; food; metal; nanomaterials; packaging materials; pharmaceutics; polymers, textiles and many other fields of interest.