Bedrijven starten deelplatform op Luithagen

De bedrijven op Luithagen gaan samen de mogelijkheden van de deeleconomie verkennen via het project Start2Share. Dinsdagavond kwamen de bedrijven met interesse om een heftruck, vergaderlokaal, stroomgroep en andere zaken te delen voor het eerst samen. Quares, de Park Manager van Luithagen, bouwt op basis van de input van de bedrijven een aangepast lokaal deelplatform uit. I.Revitalise, de referentie om hoogtechnologisch materieel te delen, zal het platform vormgeven. Deze zomer moet het deelplatform van Start2Share operationeel zijn.

De infosessie is het startschot om de behoeftepeiling te starten zodat weten welke zaken zeker op het platform moeten gedeeld kunnen worden. Vervolgens gaan we actief inzetten om vraag en aanbod te doen matchen zodat het platform actief gebruikt gaat worden. 

Een deelplatform is zeker noodzakelijk, bedrijven weten immers niet van elkaar wat er beschikbaar is wanneer. 50% van de bedrijven zegt bereid te zijn om materiaal te delen, zonder een platform die tal zaken zoals verzekering tot inboeken ontzorgt wordt het delen bemoeilijkt.

Dankzij subsidies van Vlaanderen Circulair krijgt Luithagen de kans om een pilootproject te zijn voor de deeleconomie op bedrijventerreinen. “Dit project kadert in de ruimere transitie naar klimaatneutrale bedrijventerreinen die Quares als Park Manager van Luithagen faciliteert” aldus Bart De Smedt (Chief Innovation Officer Quares).

“We geloven sterk in het potentieel” stelt Stefan Verreyken, CEO van I.Revitalise: “aanbieders verkrijgen via het online deelplatform een verhoogd rendement op hun investeringen, terwijl anderen toegang krijgen tot hoogwaardige apparatuur of extra ruimte aan aantrekkelijke tarieven. Er is dus een economische winst voor alle partijen”.

Meer info over Start2Share 

De deeleconomie van vandaag focust zich vooral op de consumentenmarkt (B2C) en kent verschillende succesvolle deelplatformen. Start2share wil een kickstart zijn voor de B2B deeleconomie met een lokale aanpak en cross-sectorale inzetbaarheid. Het project voorziet een brede sensibilisering en activering: voor bedrijven die willen delen, wordt actief een match gezocht. Doordat deze match zo dicht mogelijk bij de eigen locatie ligt, besparen bedrijven geld en tijd, en kunnen ze ook hun ecologische voetafdruk positief bijsturen. Voor de betrokken werknemers kan deze ervaring met deeleconomie een inspiratie zijn om ook thuis deelinitiatieven te zoeken.

Start2share heeft een jaar de tijd om de beste aanpak te vinden: met €68.200 subsidie via Vlaanderen Circulair kan er via het aangepaste deelplatform van i.Revitalise een case uitgewerkt worden voor drie bedrijventerreinen onder beheer van Quares. Bij een positieve evaluatie wordt het project uitgerold naar andere grote bedrijventerreinen in de rest van het land.